Akademija zemlje i ruku 2018.

Međunarodna edukativno-turistička manifestacija, 06.-10.06.2018.

Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba i OPG „Izvori života“ - Zelenika, iz Iloka pokrenuli su u 2017. godini realizaciju projekta očuvanja, revitalizacije i njegovanja  iločke kulturne baštine pod nazivom „Akademija  zemje i ruku“.  Projekt  se provodio vrlo uspješno  kroz edukativne radionice s djecom predškolske i školske dobi ali i odraslih kroz natjecanja, Festival susjeda,druženje novinara uz pravljenje ćerpića i drugo, a sve to u  Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela 31 i 33, u dvorištu tradicijske ruralne „Ribarske kuće“. Poseban i dugoročni cilj osim revitalizacije i očuvanja baštine je i ponuda drukčijeg turističkog sadržaja posjetiteljima.  U 2018. godini nastavlja se s realizacijom u 2. fazi, glavnina programa  provodit će se od  6. do 10.  lipnja 2018.  Bit će to i dalje izrada veće količine „ćerpiča“, potrebnog u konačnici za izradu jedne tradicionalne manje kuće, izrada zemljanih uporabnih predmeta, edukacija izrade zida od naboja  s kojim bi se izgradio „špajz“ (ostava) te edukacija izrade podova i krovišta tradicijske iločke kuće. Cilj je ovoga Projekta i u njegovoj 2. fazi očuvanje tradicijske nematerijalne i materijalne kulturne baštine iločkoga kraja. Posebno vrijedna komponenta ove godine je prekogranična suradnja, uključivanje i sudjelovanje mladih Hrvata izvan Hrvatske.Tako će, uz domaće, sudionici aktivnosti u edukativnim radionicama biti skupine mladih Hrvata iz Mohača, Mostara i Ljubuškog

http://www.turizamilok.hr/hr/smjestaj/ruralna-kuca-za-odmor-ribarska-kuca,430.html

"„Akademija zemlje i ruku“ izvrsna je prilika kojom možemo iskusiti i osjetiti život nekada te naučiti nešto novo, a zapravo tako staro, i to u kraju dobrih domaćina: gradu Iloku. Ciljevi radionica i predavanja jesu očuvanje, revitalizacija i njegovanje iločke baštine. Izrađivat će se opeke od zemlje, pljeve/slame i vode koje nazivamo „ćerpić“, a kroz radionice likovne i obrtničke kulture izrađivat će se uporabni predmeti kakvi su se nekada koristili na području Srijema. U sklopu manifestacije održat će se Festival susjeda, natjecanje u pripremanju fiš-paprikaša i niz predavanja s ciljem informiranja sudionika o mogućnostima razvoja ruralnog turizma i ljepotama lokalnog kraja. Radionice su namijenjene turistima koji vole prirodu i kulturnu baštinu, studentima te djeci predškolskoga i školskoga uzrasta, privatnim iznajmljivačima i turističkim djelatnicima. Idejna začetnica i voditeljica projekta je gospođa Mirjana Zelenika koja je okupila niz stručnjaka od kojih izdvajamo Vladimira Škrobo-Bajo iz udruge „Čuvari starih zanata“ Karanac (Baranja); Ružicu Marić, ravnateljicu Gradskog muzeja Vukovar; Inu Bulić, predsjednicu udruge „Keramistika“; Olga Drljača, dipl.ing. grad., Dragana Kojičić, dipl.ing.arh, majstor za zemljanu arhitekturu, Goran Rihelj, turizam.hr."

Kompletan program događanja te sve informacije o načinu sudjelovanja,posjetu,suradnji i drugo možete pronaći na web stranici:

 https://www.opg-zelenika.hr/turizam/akademija-zemlje-i-ruku/