Aktualnosti
  
Jeste li znali?

Zašto crkvena zvona zvone u podne?

Uobičajena i svakodnevna činjenica da crkvena zvona zvone u podne ima snažnu vezu sa Ilokom i Kapistranom. Kada je, naime, vijest o pobjedi kršćanske vojske nad Turcima kod Beograda pod vodstvom Ivana Hunjadija (Sibinjanin Janka) i Kapistrana stigla do tadašnjeg pape u Rimu ovaj je naredio da zazvone sva zvona u to ime i slavu. Taj čin ostao je dio kršćanskog vjerskog rituala i dan danas.

Festival glumca 2020. - novi termin

06.07.2020

Slijedom odgode Festivala koji se trebao održati u svibnju, 27. Festival glumca će se, sukladno epidemiološkim uvjetima, održati od 5. do 13. rujna 2020.g. u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije.Ovogodišnji grad domaćin je grad Vukovar.

Na repertoaru će se naći 14 kazališnih predstava iz prošlogodišnje nacionalne kazališne produkcije koje je za ovu prigodu izabrao ibornik 27. Festivala glumca, glumac Nedim Prohić, član Zagrebačkog kazališta Komedija. Domaćin festivala je umirovljeni glumac i ravnatelj Zagrebačkog kazališta Komedija, g. Niko Pavlović.
Ocjenjivački sud radit će u sastavu: gđa. Branka Cvitković,umirovljena glumica, nacionalna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, g.Miroslav Čabraja, glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku te gđa Srđana Šimunović, glumica Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.


Uskoro će biti objavljena imena svih kazališta i predstava koje ćemo imati priliku pogledati na 27. Festivalu glumca kao i njihov raspored odigravanja.
Sve informacije vezane za 27. Festival glumca možete pratiti na stranicama: www.hddu.hr i www.assersavus.hr.

.

"Festival glumca",podnaslovljen s - Festival monodrame i komorne scene - posvećen je prije svega glumcu i njegovu stvaralaštvu.Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojemu je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događaja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac - i sam i kao mnoštvo - može s punim pravom reći "Kazalište to sam ja". Iz skromnosti i ljubavi prema teatru on to nikada ne izgovara i zato mu, kako bi smo potakli, afirmirali i popularizirali godinama u drugi plan potiskivano, glumačko stvaralaštvo, posvećujemo ovaj Festival."

Festival glumca je festival na kojemu laureati uz statuu "Fabijan Šovagović", "Ivo Fici" i "Nevenka Filipović" dobivaju i novčanu nagradu.

Povratak na listu