Aktualnosti
  
Jeste li znali?

Zašto crkvena zvona zvone u podne?

Uobičajena i svakodnevna činjenica da crkvena zvona zvone u podne ima snažnu vezu sa Ilokom i Kapistranom. Kada je, naime, vijest o pobjedi kršćanske vojske nad Turcima kod Beograda pod vodstvom Ivana Hunjadija (Sibinjanin Janka) i Kapistrana stigla do tadašnjeg pape u Rimu ovaj je naredio da zazvone sva zvona u to ime i slavu. Taj čin ostao je dio kršćanskog vjerskog rituala i dan danas.

 • 05.07.2018

  Svjetski poznati blogeri i influenceri koje dnevno prati više od milijun fanova stižu u Slavoniju,Baranju,Srijem

  Hrvatska turistička zajednica kreirala je posebni promotivni projekt „Visit Slavonia,Share Slavonia“, koji će se na društvenim mrežama provoditi pod hashtagom #VisitSlavonia i #ShareSlavonia. Riječ je o promociji fokusiranoj na blogove i društvene mreže Facebook, Instagram i Twitter pa će tako Slavoniju, njene turističke lokalitete, običaje i delicije od 6. do 10. srpnja doživjeti poznati svjetski blogeri i influenceri s ključnih emitivnih tržišta.

  U provedbi projekta sudjeluju slavonske turističke zajednice te Turistička zajednica grada Zagreba. 

 • 04.07.2018

  Nominacije za nagradu Zlatni INTERSTAS

  Dvostruka nominacija za međunarodne turističke nagrade;

  Ured TZ Ilok zaprimio je dopis u kojem stoji: Na inicijativu FIJET/Hrvatska i Povjerenstva turističkih novinara i pisaca, u privitku Vam dostavljamo Pismo g. Vojka Pleštine, predsjednika INTERSTAS -a i člana Središnjeg odbora FEST/Europska federacija turističkih novinara, kojim se predlaže nominacija za međunarodnu turističku nagradu;TZ Grada ILOKA za ZLATNI INTERSTAS '2018“Vas za Posebno Priznanjesa obrazloženjem kao u prijedlogu nominacije.

  FIJET Hrvatska i Povjerenstvo turističkih novinara, Vijeće INTERSTAS/Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza te F.E.S.T./Europska federacija turističkih novinara, nominira; za kolektivnu međunarodnu turističku nagradu: Turističku zajednicu  Ilok, za ZLATNI INTERSTAS ’2018, s obrazloženjem: „za vrlo zapaženo postignuće rasta i razvoja turizma Iloka, a direktora T.ureda TZ Ilok za individualnu nagradu, sa obrazloženjem: „za izvrsnost u kreativnosti razvoja turizma Iloka, time i aktivnom doprinosu prezentaciji turizma tog dijela kontinentalne Hrvatske“

  Prestižne međunarodne nagrade  POVELJA F.E.S.T.  i  ZLATNI INTERSTAS, već dugi niz godina dodjeljuje Europska federacija turističkih novinara, Rim, Italija i INTERSTAS, pojedincima i tvrtkama, turističkim organizacijama, gradovima.

   

 • 27.06.2018

  Ocjenjivanje vina Podunavlja, Ilok 2018.

  U Iloku se  23. i 24.06.2018. održalo prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavlja, u sklopu  "DunavArtFestivala" i prekograničnog projekta "Central Danube Tour" (HR/SRB)  te kao svojevrsni nastavak dugogodišnjeg već poznatog ocjenjivanja vina Slavonije i Podunavlja koje su u Iloku organizirali Turistička zajednica Ilok i Vinski  klaster Srijem. Međunarodnom komisijom predsjedao je prof. dr. Bernard Kozina iz Zagreba, tajnik ocjenjivačke komisije bila je Božica Dolić iz Iloka, a vina je ocjenjivalo šest certificiranih ocjenjivača.

  Rezultate i službeni info možete pronaći na linku ispod teksta. 

 • 17.06.2018

  Dunav Art Festival u Iloku

  DunavArt Festival svoju praizvedbu imao je  28.06.2016.  kada je organizirana i  promo tura za medije i sponzore u Ilok, Vukovar i Baranju sa ciljem predstavljanja planiranog, odnosno prezentacijski susret s Dunav Art Festivalom i Hrvatskim Podunavljem. Zajednički cilj jest udružiti snage da Hrvatsko Podunavlje postane mjesto istinskih uživalaca glazbe, gastronomije i vina podunavskih zemalja.    

  DunavArtFest  u  Iloku je  29. i 30.06..2018., očekuje Vas dvodnevno glazbeno, gastronomsko i vinsko  druženje uz pogled na Dunav i zalazak nad Dunavom u atriju dvorca Odescalchi.

 • 06.06.2018

  Ocjenjivanje vina Podunavlja, info poziv

  U sklopu prekograničnog projekta "CENTRAL DANUBE TOUR" (HR/SRB)  održat će se i nekoliko manifestacija na području Iloka, Osječko-baranjske županije te Vojvodine, jedna od njih je i "DunavArtFest" koja će u dijelu koji se odnosi na Ilok obuhvatiti i ocjenjivanje podunavskih vina. U nastavku izvadak iz pozivnog pisma te prijavnica za zainteresirane vinare za prijavu uzoraka za ocjenjivanje koje će se održati sredinom lipnja, a sama manifestacija 29. odnosno 30.06.2018. u Iloku.

                       

 • 04.06.2018

  Opća odredba o zaštiti podataka

  S obzirom da je prema Općoj uredbi ispitanika potrebno jasno i nedvosmisleno informirati o svrsi prikupljanja i obrade osobnih podataka, Hrvatska turistička zajednica je za potrebe informiranja turista pripremila kratak tekst u kojem se navodi pravni temelj za prikupljanje i svrha obrade osobnih podataka koji se unose sustav u eVisitor koji je nacionalni registar smještaja i prijave, odjave, odnosno knjige gostiju.

 • 01.06.2018

  1. Iločki polumaraton

  1. Iločki međunarodni polumaraton održat će se  u subotu  09.06.2018. u Iloku, u organizaciji AK Sljeme Zagreb i domaćina  Grada Iloka.

  Discipline koje će trčati su:  Polumaraton 21,1km (kružna staza po cesti, makadamu i šumi, od stare povijesne jezgre grada, kroz naseljene ulice do Dunava, uz Dunav oko rukavca Dunavac, kroz vinograde i šumu i natrag u staru povijesnu jezgru), utrka 10km (staza prati trasu polumaratona do 7,5km, gdje se radi okret i povratak do stare povijesne jezgre grada) te slobodna utrka građana na 1km.  Za najbolje su osigurani pehari ali i finišerske medalje za sve koji završe utrku, u obje discipline. Start utrka je od 11h iz stare jezgre, a to je i cilj.

 • 18.05.2018

  Akademija zemlje i ruku, Ilok

  Najava - „Akademija zemlje i ruku“ - novi je događaj i ponuda prvi put održana 2017.g., primarno fokusirana na radionice izrade „ćerpića“- zemljanih opeka i drugih uporabnih i ukrasnih predmeta od zemlje/slame za domaće stanovništvo i posjetitelje (u formi turističkih paketa) održat će se u Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela-ruralna kuća za odmor  "Ribarska kuća",  neposredno kraj obale Dunava od 06..do 10.. lipnja 2018. U sklopu višednevnog programa i Festival susjeda, natjecanje u pripravi fiš paprikaša, edukativne radionice,dnevna i večernja druženja i animacija.. Organizatori su  OPG Izvori života i Društvo Iločana i prijatelja Iloka.

  2018.g. je "Europska godina kulturne baštine", budite mali dio velike europske baštine u nacionalnoj destinaciji kulturnog trurizma - Eden destinations of excellence.

 • 10.05.2018

  Otvorenje Festivala glumca, Ilok

  Jubilarni 25. Festival glumca održava se od 11. - 20.05.2018., Grad domaćin je Ilok.

  Svečano otvorenje fetivala subota,12. svibnja 2018., u 20h Slovački Dom Ilok. Nakon otvorenja predstava ĆIRO - Režija&glumac: Tarik Filipović

  Vše na linku: http://www.festivalglumca.hr/  

 • 26.04.2018

  Long Distance Trail Hrvatska starta u Iloku

  Croatian Long Distance Trail je oko 2500 kilometara dugačak turističko-planinarsko-avanturistički pješački proizvod u nastanku koji će se protezati od Iloka na hrvatskom istoku, pa skroz do Dubrovnika na jugu Hrvatske. Kroz 2500 kilometara, kroz koje prolazi trail, thru hikeri će propješačiti na desetine planina, isto toliko šuma, ravnica, ali i tri nacionalna parka koja će garantirati ultimativnu ljepotu. Koncept prve long distance rute kroz  Hrvatsku zamisao je Nikole Horvata i Udruge Long distance trail Hrvatska. 

← StarijeNovije →