Aktualnosti
  
Jeste li znali?

Ilok - jedino hrvatsko srednjovjekovno kraljevsko središte poslije Knina

Povjesničari govore da su srednjovjekovni dvor i utvrda Nikole Iločkog jedino hrvatsko kraljevsko središte poslije Knina i nestanka dinastije obitelji Trpimirovića. Stoga se Ilok smatra utvrđenim kraljevskim sjedištem čija je površina bila gotovo jednaka onoj srednjovjekovnoga Splita, odnosno čak veća od Trogira, Paga, Poreča.

 • 06.06.2018

  Ocjenjivanje vina Podunavlja, info poziv

  U sklopu prekograničnog projekta "CENTRAL DANUBE TOUR" (HR/SRB)  održat će se i nekoliko manifestacija na području Iloka, Osječko-baranjske županije te Vojvodine, jedna od njih je i "DunavArtFest" koja će u dijelu koji se odnosi na Ilok obuhvatiti i ocjenjivanje podunavskih vina. U nastavku izvadak iz pozivnog pisma te prijavnica za zainteresirane vinare za prijavu uzoraka za ocjenjivanje koje će se održati sredinom lipnja, a sama manifestacija 29. odnosno 30.06.2018. u Iloku.

                       

 • 04.06.2018

  Opća odredba o zaštiti podataka

  S obzirom da je prema Općoj uredbi ispitanika potrebno jasno i nedvosmisleno informirati o svrsi prikupljanja i obrade osobnih podataka, Hrvatska turistička zajednica je za potrebe informiranja turista pripremila kratak tekst u kojem se navodi pravni temelj za prikupljanje i svrha obrade osobnih podataka koji se unose sustav u eVisitor koji je nacionalni registar smještaja i prijave, odjave, odnosno knjige gostiju.

 • 01.06.2018

  1. Iločki polumaraton

  1. Iločki međunarodni polumaraton održat će se  u subotu  09.06.2018. u Iloku, u organizaciji AK Sljeme Zagreb i domaćina  Grada Iloka.

  Discipline koje će trčati su:  Polumaraton 21,1km (kružna staza po cesti, makadamu i šumi, od stare povijesne jezgre grada, kroz naseljene ulice do Dunava, uz Dunav oko rukavca Dunavac, kroz vinograde i šumu i natrag u staru povijesnu jezgru), utrka 10km (staza prati trasu polumaratona do 7,5km, gdje se radi okret i povratak do stare povijesne jezgre grada) te slobodna utrka građana na 1km.  Za najbolje su osigurani pehari ali i finišerske medalje za sve koji završe utrku, u obje discipline. Start utrka je od 11h iz stare jezgre, a to je i cilj.

 • 18.05.2018

  Akademija zemlje i ruku, Ilok

  Najava - „Akademija zemlje i ruku“ - novi je događaj i ponuda prvi put održana 2017.g., primarno fokusirana na radionice izrade „ćerpića“- zemljanih opeka i drugih uporabnih i ukrasnih predmeta od zemlje/slame za domaće stanovništvo i posjetitelje (u formi turističkih paketa) održat će se u Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela-ruralna kuća za odmor  "Ribarska kuća",  neposredno kraj obale Dunava od 06..do 10.. lipnja 2018. U sklopu višednevnog programa i Festival susjeda, natjecanje u pripravi fiš paprikaša, edukativne radionice,dnevna i večernja druženja i animacija.. Organizatori su  OPG Izvori života i Društvo Iločana i prijatelja Iloka.

  2018.g. je "Europska godina kulturne baštine", budite mali dio velike europske baštine u nacionalnoj destinaciji kulturnog trurizma - Eden destinations of excellence.

 • 10.05.2018

  Otvorenje Festivala glumca, Ilok

  Jubilarni 25. Festival glumca održava se od 11. - 20.05.2018., Grad domaćin je Ilok.

  Svečano otvorenje fetivala subota,12. svibnja 2018., u 20h Slovački Dom Ilok. Nakon otvorenja predstava ĆIRO - Režija&glumac: Tarik Filipović

  Vše na linku: http://www.festivalglumca.hr/  

 • 26.04.2018

  Long Distance Trail Hrvatska starta u Iloku

  Croatian Long Distance Trail je oko 2500 kilometara dugačak turističko-planinarsko-avanturistički pješački proizvod u nastanku koji će se protezati od Iloka na hrvatskom istoku, pa skroz do Dubrovnika na jugu Hrvatske. Kroz 2500 kilometara, kroz koje prolazi trail, thru hikeri će propješačiti na desetine planina, isto toliko šuma, ravnica, ali i tri nacionalna parka koja će garantirati ultimativnu ljepotu. Koncept prve long distance rute kroz  Hrvatsku zamisao je Nikole Horvata i Udruge Long distance trail Hrvatska. 

 • 26.04.2018

  Lions vinograd dobrote, Ilok

  Nova priča vinogorja Srijem - u subotu 28.04.2018.na vinogradarskom položaju Vukovo u 11:00 sati svečano će se otvoriti "Lions vinograd dobrote"

 • 25.04.2018 - 08.05.2018

  Srijem i Slavonija osvojili Zagrepčane

  Michelinova preporuka, titula Europske destinacije izvrsnosti, urbane manifestacije i najbolja hrana na svijetu, više nema izlike za ne posjetiti Vukovarsko-srijemsku županiju

  Zagreb, 24. travnja 2018. - Da je obala uz Dunav od Vukovara do Iloka promenada dvoraca, muzeja, arhitektonskih cjelina, arheologije, prirodne baštine, vrhunskih vina i bogate gastronomije, potvrđuje i titula EDEN – Europske destinacije izvrsnosti, koju je destinacija Vukovar – Vučedol – Ilok dobila 2017. i 2018. na temu kulturnog turizma.

  „Osnovni turistički identitet naše županije temeljen je upravo na kulturnim atrakcijama, ali i kulturnoj nematerijalnoj baštini. Zahvaljujući bogatom kulturnom naslijeđu, jedinstvenoj atmosferi slavonskih i srijemskih gradova i mjesta, veličanstvenoj prirodi, ovo područje sjajna je pozornica za organizaciju manifestacija i festivala. Ovog proljeća i ljeta gotovo da nema mjesta u kojem se nešto ne događa“, istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije na predstavljanju bogate turističke ponude istoka Hrvatska u jedinstvenoj atmosferi nove vinoteke La Gota de Vino u Zagrebu te najavila najveće manifestacije u županiji.

  Vukovar u znaku SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ

  Već od 3. do 6. svibnja Vukovar će biti domaćin prvog festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ, koja će okupiti najljepše od hrvatske nematerijalne baštine od Lastova do Iloka.

  „Ovim ćemo festivalom omogućiti građanima Vukovara, domaćim i stranim turistima da na jednom mjestu dožive cijelu Hrvatsku kroz gostovanja najpoznatijih domaćih manifestacija. Odabrali smo Vukovar, jer upravo iz njega želimo odaslati poruku o zajedništvu i bogatstvu naše nematerijalne kulturne baštine“, kazao je Aleksandar Kovačević, autor i producent manifestacije.

  Rimski dani i Dunav Art festival

  Martina Matković, direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca predstavila je šeste Rimske dane, čiji vrhunac se očekuje 1. i 2. lipnja.

  „Oživljena povijest na popularan način prikazuje utjecaj Rimskog carstva na područje Vinkovaca. Borbe gladijatora, jela starog Rima, dječje radionice, pivo u kojem su uživali Rimljani, običaji, legende, priče, izrada keramike, koncerti rock glazbe, samo su dio bogatog programa“, zaključila je direktorica TZ grada Vinkovaca te istaknula kako u službeno najstarijem gradu u Europi rođeni jedini rimski carevi na području Hrvatske, braća Valentinijan i Valens.

  Nakon Rimskih dana, 22. i 23. lipnja u Vukovaru, a 29. i 30. lipnja u Iloku očekuje nas drugo izdanje Dunav Art Festivala, kojeg je u zagrebačkoj vinoteci predstavio Zlatko Petrović Pajo, jedan od organizatora, član poznatog benda Kraljevi ulice. Dunav je inspiracija od izvora do ušća, a njegova obala jedinstveni je ambijent za ovaj atraktivan festival glazbe, enologije i gastronomije.

  Michelin u Srijemu i Slavoniji

  A kad je o gastronomiji riječ, Srijem i Slavonija poznati su po gostoljubivosti, vrhunskoj kapljici i bogatoj kulturi stola. Tamo je smješten i šarmantan hotel Dunav, dobitnik Michelinove preporuke. Željka Kovčalija, vlasnica hotela u Zagreb je ponijela samo dio specijaliteta, a hrane je bilo u izobilju, kako je to običaj u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

  „Ta vijest nas je iznimno razveselila. Naš hotel dobio je Michelinovu preporuku za najbolji omjer kvalitete hrane i cijene. Dodatni je to poticaj, ali i obaveza za još kvalitetniji rad i trud“, zaključila je Željka Kovčalija.

   

 • 14.04.2018

  51.Iločka berba grožđa

  Početkom rujna u Iloku se tradicionalno od 1962. godine održava kulturno - zabavna - turistička manifestacija „Iločka berba grožđa“.

  Ove godine očekuje nas 51. po redu, središnji dio kao inače prva subota rujna, 01.09.2018.

  Tjedan prije,tj.zadnji vikend kolovoza započinju prva zbivanja:Pudarina, Noć vina i drugo...

 • 12.04.2018

  25. Festival glumca

  NAJAVA - Jubilarni 25. Festival glumca održat će se od 11. - 20.05.2018., Grad domaćin je Ilok.

  Tekuće informacije na linku  http://www.turizamilok.hr/hr/aktualnosti/dogadanja/festival-glumca,1717.html

← StarijeNovije →