Aktualnosti
  
Jeste li znali?

Kako su povezani iločki dvorac 'Odescalchi' i Tom Cruise?

Dvorac Odescalchi u malom mjestu Bracciano pokraj Rima proslavio se po tome što ga je slavni glumački par Tom Cruise i Katie Holmes odabrao za mjesto svog ekstra luksuznog i posebnog obreda vjenčanja. Riječ je o istoj talijanskoj plemićkoj obitelji koja je i u Iloku ostavila snažan trag: dvorac i perivoje, tradiciju vinogradarstva, stare vinske podrume…

Destinacija „Vukovar – Vučedol – Ilok“ je „Europska destinacija izvrsnosti“ (EDEN) za 2016./2017. godinu

20.07.2017 - 31.07.2017

Destiacija „Vukovar – Vučedol – Ilok“ pobjednik je nacionalnog izbora za „Europsku destinaciju izvrsnosti“ (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam“, kojeg je provodila Hrvatska turistička zajednica. Zadnji krug ocjenjivanja, u sklopu kojeg se birao nacionalni pobjednik ovogodišnjeg izbora, održao se u Međimurju, točnije u Starom gradu Zrinskih u središtu Čakovca gdje su predstavnici svake od pet destinacija finalista održali završne prezentacije. Uz destinaciju „Vukovar – Vučedol – Ilok“, za ovu laskavu titulu tako su se natjecale i destinacije „Grad Đakovo - općina Gorjani“; „Ruralne Konavle“; „Smiljan – Gospić“ te destinacija„Zagorje - bajka na dlanu“

Iako su sve destinacije finalisti uložile veliki trud u kvalitetno predstavljanje potencijala i proizvoda svoje kulturne, ali i druge turističke ponude, Povjerenstvo je donijelo jednoglasnu odluku kako upravo destinacija „Vukovar – Vučedol – Ilok“ zadovoljava sve uvjete i kriterije zadane od strane Europske komisije, koja je projekt EDEN pokrenula 2006. godine s ciljem stvaranja europske mreže najljepših destinacija održivog turizma te promoviranja novih netradicionalnih i turistički manje razvijenih destinacija.

 

Tako ovogodišnja hrvatska EDEN destinacija – „Vukovar – Vučedol – Ilok“, na nacionalnoj razini dobiva naziv „Europska destinacija izvrsnosti“ te će, osim na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice, biti promovirana i putem službene web stranice Europske komisije (www.edenineurope.eu). Također, ovogodišnji hrvatski nacionalni pobjednik sudjelovat će i na svečanoj dodjeli nagrada koja će biti organizirana tijekom ožujka 2018. godine, u okvirima Europske godine kulturne baštine. Dodajemo kako će i svih pet destinacija finalista biti predstavljene kao primjeri dobre prakse na europskoj razini te će biti pridružene europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma.

 

Hrvatske EDEN destinacije

 

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a, 2006./2007. godine, kada je tema bila „Turistička destinacija na ruralnom području“, bio je Sveti Martin na Muri, a godinu kasnije pobjedu je odnio Đurđevac - grad Picoka za temu „Turizam i lokalna nematerijalna baština“. Slijedila je pobjeda Nacionalnog parka Sjeverni Velebit za „Turizam i zaštićena područja“, odnosno pobjeda grada Nina godinu poslije na temu „Turizam uz vode“. Za 2010./2011. godinu nacionalnim pobjednikom je proglašena Pustara Višnjica za temu „Turizam i prenamjena fizičkih lokaliteta“, da bi godina nakon toga bila namijenjena promidžba EDEN projekta i EDEN destinacija. Nacionalni izbor nastavljen je 2012./2013. godine na temu „Pristupačan turizam“, a nacionalnim pobjednikom proglašena je Stancija 1904, Svetvinčenat. Godine 2013./2014. nacionalnim pobjednikom proglašena je destinacija Gornje Međimurje na temu „Turizam i lokalna gastronomija“.   

 

 

Autor fotografija: Vjeran Petrović

Povratak na listu