Aktualnosti
  
Jeste li znali?

Kako su povezani iločki dvorac 'Odescalchi' i Tom Cruise?

Dvorac Odescalchi u malom mjestu Bracciano pokraj Rima proslavio se po tome što ga je slavni glumački par Tom Cruise i Katie Holmes odabrao za mjesto svog ekstra luksuznog i posebnog obreda vjenčanja. Riječ je o istoj talijanskoj plemićkoj obitelji koja je i u Iloku ostavila snažan trag: dvorac i perivoje, tradiciju vinogradarstva, stare vinske podrume…

Destinacija Vukovar-Vučedol-Ilok i službeno nagrađena u Bruxellesu

23.03.2018

Nakon što je u srpnju 2017. destinacija "Vukovar-Vučedol-Ilok" proglašena najboljom nacionalnom  destinacijom na temu kluturni turizam, sukladno provedenom  natječaju i dodatnom ocjenjivanju  na terenu, prema programu EDEN - europske destinacije izvrsnosti, koji je utemeljila i provodi  Europska komisije te je i Hrvatska dio istog programa, konačno je u ožujku 2018., točnije 22.03. u Bruxellesu održana i završna zajednička svečana cermonija i program službenog nagrađivanja svih nacionalnih pobjednika.za 2017.g. Osim same nagrade radi se i o trajnom statusu te  pristupanju mreži EDEN (european destinations of exellence), koja potiče i promovira sve članove (finaliste svih godina) no primarno pobjednike s osobitim naglaskom na dugoročni održivi razvoj turizma i predstavljanje skrivenih europskih bisera.

Više na:

 https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/eden/destinations/croatia_en#vvi

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/eden/about/themes_en#y2017

Intro 1 min video: https://www.youtube.com/watch?v=BQEuCfn036o

 

Dug i nimalo lak put prošla je destinacija Vukovar-Vučedol-Ilok, od rata i okupacije, obnove te "brzog" razvoja i  predanog rada u turističko-kulturnom sektoru  kako bi dostigla druge domaće i strane destiinacije i pozicionirala se na turističkom tržištu. U tom procesu  je zasigurno bio presudan i projekt Vlade RH pod nazivom "Ilok-Vukovar-Vučedol" sa ciljem obnove kulturnih vrijednosti te prezentacije i turističke valorizacije.Imajući sve to u vidu te činjenicu da ovaj prostor uz Dunav povezuje niz značajnih vrijednosti visokog ranga i zaista funkcionira i tržišno kao jedna cjelina te zadovoljava sve tražene kriterije  u ožujku 2017. koordinacija turističkih zajednica Vukovarsko-srijemske županije odlučila je i dogovorila kandidirati upravo ovaj potez te se pristupilo poslu oko kanddature, potom i prihvatu komisije na terenu, finalnoj prezentaciji te izradi "dossiera" pobjedničke destinacije početkom 2018.

Ovim povodom čestitke predstavnicima destinacije „Vukovar - Vučedol - Ilok“ uputio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić„Hrvatska je u svijetu, između ostaloga, vrlo dobro prepoznata po izuzetno bogatoj kulturno-povijesnoj baštini. Drago mi je što su brojne destinacije valoriziraju kvalitetnu resursnu osnovu koja može biti jedan od pokretača daljnjeg održivog razvoja turizma na razini destinacija. Siguran sam kako će sve hrvatske destinacije finalisti EDEN izbora, a posebice nacionalni pobjednik, imati još veću međunarodnu vidljivost, a samim time i bolje turističke tijekove“, izjavio je direktor Staničić.

Ilok je samostalno već bio finalist Eden izbora i to još 2010. godine kada je TZ Ilok prvi put kandidirala na temu turizam uz vode, te se ušlo u top 5. Već tada smo u svojstvu finalista stekli razne promotivne prednosti ali i obveze u mrezi europskih destinacija izvrsnosti  u razvoju održivog turizma. Stoga smo sada zapravo po dva temelja dodatno učvrstili svoj status, buduću korist i valorizaciju, kao finalisti 2010.g. te kao dio pobjedničke destinacije 2017.
 
2010. https://croatia.hr/hr-HR/eden/ilok

2017. https://croatia.hr/hr-HR/eden/vukovar-vucedol-ilok

Nova faza i turistička aktivnost tek započinje te je na destinaciji Vukovar-Vučedol-Ilok da stečeno koristi i ističe kao prednost i posebnost koju nosi status u top 18 novih destinacija kuturnog turizma Europe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povratak na listu