Aktualnosti
  
Jeste li znali?

Lovro Iločki

Lovro, sin i nasljednik Nikole Iločkog, izgubio je veći dio povlastica i položaja koje je stekao njegov otac. U spisima se spominje i pamti kao specifični karakter koji se sukobljavao s tadašnjim hrvatsko-ugarskim kraljem Vladislavom. Na dvoru se suprotstavljao kralju i javno ga optuživao za nesposobnost te čak nazivao volom. Zbog svojih ispada na neko je vrijeme potpuno izgubio iločke posjede i bio prisiljen boraviti u „Ružica gradu“.

Ocjenjivanje vina Podunavlja, Ilok 2018.

27.06.2018

U Iloku se  23. i 24.06.2018. održalo prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavlja, u sklopu  "DunavArtFestivala" i prekograničnog projekta "Central Danube Tour" (HR/SRB)  te kao svojevrsni nastavak dugogodišnjeg već poznatog ocjenjivanja vina Slavonije i Podunavlja koje su u Iloku organizirali Turistička zajednica Ilok i Vinski  klaster Srijem. Međunarodnom komisijom predsjedao je prof. dr. Bernard Kozina iz Zagreba, tajnik ocjenjivačke komisije bila je Božica Dolić iz Iloka, a vina je ocjenjivalo šest certificiranih ocjenjivača.

Rezultate i službeni info možete pronaći na linku ispod teksta. 

Nakon što se ocjenilo ukupno 107 prijavljenih uzoraka iz Hrvatske, Srbije i Mađarske slijedi i dodjela plaketa te degustacija vina u subotu, 30.06.2018. od 19 sati u atriju dvorca Odescalchi kao dio drugog dana programa "DunavartFestivala" u Iloku. Osim enološkog značaja ovog ocjenjivanja svakako želimo istaknuti i značaj koji ima IIlok, kao jedno od rijetkih mjesta u hrvatskom Podunavlju koje je smješteno direktno na Dunavu, baštini dugu i bogatu vinarsku tradiciju te sadašnjost sa brojnim, kvalitetnim vinima i vinarijama. Kroz ovakve događaje ovaj dio hrvatskog Podunavlja postaje prava mala vinska prijestolnica gdje se vrednuje i promovira vino i vinski turizam cijele regije,što će se nastojati opravdati i u budućnosti 

RezultatI ocjenjivanja 

Službeni info

http://www.turizamilok.hr/hr/aktualnosti/novosti/dunav-art-festival-u-iloku,2126.html                                          

  Foto TZI:Dunav&vino

 

 

Povratak na listu