Aktualnosti
  
Jeste li znali?

Ilok - jedino hrvatsko srednjovjekovno kraljevsko središte poslije Knina

Povjesničari govore da su srednjovjekovni dvor i utvrda Nikole Iločkog jedino hrvatsko kraljevsko središte poslije Knina i nestanka dinastije obitelji Trpimirovića. Stoga se Ilok smatra utvrđenim kraljevskim sjedištem čija je površina bila gotovo jednaka onoj srednjovjekovnoga Splita, odnosno čak veća od Trogira, Paga, Poreča.

Počinje manifestacija Iločka berba grožđa

16.08.2016 - 06.09.2016

U vrijeme kada se brižno uzgajani iločki vinogradi pripremaju za berbu počinje i manifestacija kojom se to  obilježava i proslavlja.

Događanja 49. Iločke berba grožđa započinju  u subotu 27.08., tijekom dana održat će se neka od sportskih natjecanja,  u popodnevnim satima je tradicionalno druženje u vinogradima  ( „Pudarina“) , a nastavlja se u noćnim satima Starom podrumu sa 4. Noći vina koja  je poseban doživljaj  jer  kombinira vrhunska  iločka vina vina sa  nešto drukčijom glazbenom pozadinom  sastava«Sing song swing» atmosferom  i animacijom. Nedjelja 29.08. pored sportskih nudi i folklorni program "Iločko ljeto".  Kao i do sada, središnji dio je prvi vikend rujna, točnije 02. - 04.09.  kada se okupi velik broj  posjetitelja iz regije.

Ova manifestacija koja se održava od 1962. godine je najstarija manifestacija  ovog tipa na području Slavonije,Baranje i Srijema, uz napore organizatora i realizatora opstat će i ove godine (unatoč općoj teškoj  ekonomskoj situaciji u  našem najistočnijem gradiću Iloku  ali  i cijeloj Hrvatskoj).
Do današnjih dana „Iločka berba grožđa“ prerasla je u manifestaciju etno-gastro-vinsko-zabavnog karaktera i privlači sve veći broj gostiju i posjetitelja različitih programa iz regije i šire. Glavni dio programa odvija se vikendom, s dnevnim i večernjim kulturno-zabavnim sadržajima, glavni programi su besplatni.
U večernjem zabavnom dijelu na ljetnoj pozornici stare jezgre-tvrđave 02.09. (petak) je koncert  legendarnog Željka Bebeka, a nastavlja se u šatorima sa tamburaškom i modernom glazbom, dok 03.09. (subota) sve posjetitelje očekuje središnji svečani večernji kuturno-zabavni mozaik te zabava uz  koncert  Vanne  i  Sinovi ravnice nakon čega slijedi zabava do jutra u šatorima uz glazbu, ples  iločko vino, gastro i drugu ponudu.  Također u večernjim satima petak i subotu tu je  zabava i ponuda u podrumu kurije Brnjaković-Vinskog klastera Srijem te Sarom podrumu-Iločki podrumi. Tijekom dana u subotu su podnevni defile te konička natjecanja. U nedjelju su sportska događanja te animacija za najmlađe. Tokom manifestacije traju i «Dani traminca» i jela od traminca (Iločki podrumi), te dani slastica od vina  i grožđa ( Villa Iva).

Dobrodošli na jedinu manifestaciju na koj se ulazi kroz pravo, veliko bure, slaveći  s nama početak berbe grožđa u iločko-srijemskom vinogorju!

Organizator i pokrovitelj: Grad Ilok

Generalni sponzor: Iločki podrumi dd

Sponzori: Vukovarsko-srijemska županija, TZ Ilok, HTZ, Jamnica, TZVSŽ,Slatinska banka, HEP

Realizacija i produkcija: TZ Grada Iloka

Medijska pratnja: VTV, HR Vukovar, Radio Ilok, Radio Slavonija, Scena.hr


Kontakt i Info: 032-590-020 ; 592-950
e-mail: tourismilok@gmail.com

Program info generalno: https://web.facebook.com/events/784584334987994/  

4. Noć vina: https://web.facebook.com/events/1622755847974018/

www.turizamilok.hr   https://web.facebook.com/www.turizamilok.hr/

Povratak na listu