Jeste li znali?

Ilok - jedino hrvatsko srednjovjekovno kraljevsko središte poslije Knina

Povjesničari govore da su srednjovjekovni dvor i utvrda Nikole Iločkog jedino hrvatsko kraljevsko središte poslije Knina i nestanka dinastije obitelji Trpimirovića. Stoga se Ilok smatra utvrđenim kraljevskim sjedištem čija je površina bila gotovo jednaka onoj srednjovjekovnoga Splita, odnosno čak veća od Trogira, Paga, Poreča.

Srednjovjekovna jezgra

Iločka srednjovjekovna jezgra zaštićeni je kulturno-povijesni kompleks najviše kategorije. Na ovom malom prostoru mogući su daleki put u prošlost i šetnja kroz stoljeća.

Zamislite masivnu, visoku i dugu tvrđavu, kneževski i kraljevski dvorac, visoko uzdignut zvonik, crkvu i samostan sa kulom, rijetke islamske građevine turbe i hamam, bujni park i perivoj, duboko ukopane stare vinske podrume, vidikovac s nezaboravnim pogledom na široki Dunav i bačku ravnicu - sve to možete doista vidjeti i doživjeti u srednjovjekovnoj jezgri Iloka, na malenom brijegu okruženom Dunavom i vinogradima.
Stara jezgra neiscrpan je izvor materijalnih dokaza života na ovim prostorima pomoću kojih se može pratiti kontinuitet življenja od prapovijesti do srednjeg vijeka i novijih razdoblja. Najstariji nalazi svjedoče o životu u mlađem kamenom dobu. Tu su zatim vrijedni materijalni dokazi iz rimskog razdoblja kada se Ilok zvao Cuccium te bogata baština iz srednjeg vijeka: ostaci bazilike sv. Petra (iz 13. stoljeća) i srednjovjekovnog dvora, crkve i samostana sv. Ivana Kapistrana koju je prvi izgradio vojvoda Ugrin (u 14. stoljeću), tvrđava-zidine koje je podignuo Nikola Iločki (u 15. stoljeću). Iz razdoblja turske vladavine ostali su nam turbe i hamam (iz 16. stoljeća). Plemenitaška obitelj Odescalchi ostavila nam je dvorac i ispod njega stare vinske podrume (od 15. - 17. stoljeća), a tu su i kurija Baruna Brnjakovića (iz 18. stoljeća), kapelica sv. Ivana Nepomuka (iz 18. stoljeća) te lijepi park i perivoj (iz 18. - 19. stoljeća). U samom parku je nekoliko bisti i spomenika novijeg datuma.

Arheološke iskopine, nova nalazišta, restauratorski i konzervatorski radovi  još uvijek su česta pojava u staroj jezgri. Ovaj lokalitet dio je projekta Ministarstva kulture RH „Obnova, istraživanje i restauracije lokaliteta na potezu Vukovar – Vučedol – Ilok“. Završetak istraživanja i prezentacija najzanimljivijih nalaza i lokacija planiran je do kraja 2010. godine, a Ilok tj. stara jezgra  trebao bi biti uvršten na popis gradova i spomenika od posebne vrijednosti koje štiti i promiče UNESCO.

https://www.youtube.com/watch?v=sGlZL185aVM

https://www.youtube.com/watch?v=UoOHsVc5Nq4

http:// https://play.google.com/store/apps/details?id=solutions.mobileone.visionone

https://itunes.apple.com/us/app/vision-one-by-vision-team/id1175323027?mt=8