Jeste li znali?

Orao krstaš

Jeste li znali da je u očuvanom i slikovitom iločkom krajoliku jedino stanište orla krstaša u Hrvatskoj? Gnjezdište se nalazi na rubu obronaka Fruške gore, gdje ona prelazi u stepske travnjake i gustiše.

Srednjovjekovna jezgra

Iločka srednjovjekovna jezgra zaštićeni je kulturno-povijesni kompleks najviše kategorije. Na ovom malom prostoru mogući su daleki put u prošlost i šetnja kroz stoljeća.

Zamislite masivnu, visoku i dugu tvrđavu, kneževski i kraljevski dvorac, visoko uzdignut zvonik, crkvu i samostan sa kulom, rijetke islamske građevine turbe i hamam, bujni park i perivoj, duboko ukopane stare vinske podrume, vidikovac s nezaboravnim pogledom na široki Dunav i bačku ravnicu - sve to možete doista vidjeti i doživjeti u srednjovjekovnoj jezgri Iloka, na malenom brijegu okruženom Dunavom i vinogradima.
Stara jezgra neiscrpan je izvor materijalnih dokaza života na ovim prostorima pomoću kojih se može pratiti kontinuitet življenja od prapovijesti do srednjeg vijeka i novijih razdoblja. Najstariji nalazi svjedoče o životu u mlađem kamenom dobu. Tu su zatim vrijedni materijalni dokazi iz rimskog razdoblja kada se Ilok zvao Cuccium te bogata baština iz srednjeg vijeka: ostaci bazilike sv. Petra (iz 13. stoljeća) i srednjovjekovnog dvora, crkve i samostana sv. Ivana Kapistrana koju je prvi izgradio vojvoda Ugrin (u 14. stoljeću), tvrđava-zidine koje je podignuo Nikola Iločki (u 15. stoljeću). Iz razdoblja turske vladavine ostali su nam turbe i hamam (iz 16. stoljeća). Plemenitaška obitelj Odescalchi ostavila nam je dvorac i ispod njega stare vinske podrume (od 15. - 17. stoljeća), a tu su i kurija Baruna Brnjakovića (iz 18. stoljeća), kapelica sv. Ivana Nepomuka (iz 18. stoljeća) te lijepi park i perivoj (iz 18. - 19. stoljeća). U samom parku je nekoliko bisti i spomenika novijeg datuma.

Arheološke iskopine, nova nalazišta, restauratorski i konzervatorski radovi danas su svakodnevnica u staroj jezgri. Ovaj lokalitet dio je projekta Ministarstva kulture RH „Obnova, istraživanje i restauracije lokaliteta na potezu Vukovar – Vučedol – Ilok“. Završetak istraživanja i prezentacija najzanimljivijih nalaza i lokacija planira se do kraja 2010. godine do kada bi Ilok također trebao biti uvršten na popis gradova i spomenika od posebne vrijednosti koje štiti i promiče UNESCO.