Iločka vinska cesta

Ilok i vino nerazdvojni su već više od dva tisućljeća. Iločko vinogorje dar je božanski pa su i vina u Iloku takva - vrhunske kvalitete, mirisa i okusa. Između iznimnih pedo-klimatskih uvjeta i vina stoji čovjek: vinogradar, radnik, Srijemac koji tijekom cijele godine „služi“ vinogradu da bi kasnije u svom podrumu odnjegovao proizvod koji gostoljubivo nudi svim posjetiteljima.
Zanimljivo je to što su u Iloku vinski podrumi smješteni u naselju. U gotovo svakoj ulici nalazi se barem jedna vinarija-podrum. Vinogradi se, pak, nalaze na svim okolnim brežuljcima. Ta kombinacija kreirala je posebnu vinsku rutu koju možete vrlo jednostavno obići, ali, naravno, otići i do vinograda i vidikovaca koji su svuda uokolo a posebni su Vukovo i Principovac (turističko naselje). Naši vinari i podrumari otvorili su svoja vrata za goste, u ponudi su degustacije, hladni domaći naresci, slane delicije i, po potrebi, sve ono što posjetitelj poželi, a može se ispuniti. Dovoljno je izabrati između 15-ak vinara, najaviti se i uz kapljicu koja razgaljuje duh i tijelo uživati u gostoljubivom obiteljskom ambijentu.
Naravno, svaki posjet neizostavno mora uključiti atraktivne Stare iločke podrume smještene u srednjovjekovnoj jezgri. Izgradili su ih kneževi Odescalchi još tijekom 16. i 17. stoljeća na osnovi podruma Nikole Iločkog iz 15.stoljeća. Danas su oni u vlasništvu tvrtke Iločki podrumi d.d. koji spadaju u sam vrh hrvatske i europske vinske karte.
Sorte koje možete kušati i kupiti u Iloku su: graševina, chardonnay, bijeli pinot, sivi pinot, rajnski rizling, silvanac i traminac od bijelih, te pinot crni, frankovka i cabernet sauvignon od crnih sorti.
Ilok je posebno poznat po tramincu. Dokaz tome je i zanimljiva činjenica da su se iločki traminac i silvanac služili na engleskom dvoru prigodom krunidbe kraljice Elizabete II.
Posjet iločkom vinskom kraljevstvu najbolje je završiti mesnim ili ribljim obrokom u nekom od restorana. A ako si dozvolite imati vremena i opustiti se, to obavezno planirajte uz tamburaše koji će Vas zabavljati zvukom i pjesmom. Obratite se na željenu lokaciju, izrazite svoje želje i dogovorite posjet, a vinari, članovi Udruge Iločka vinska cesta, će se potruditi to i ostvariti.