Srednjovjekovna jezgra

'Ilok je bio cilj Kapistranovih želja, mnogo puta je ponavljao, kad umre, da mu tijelo pokopaju u Iloku. Iločku tvrđavu smatrao je prevažnom ne samo iz strateških razloga, nego prije svega vjerskih,……, 'Ovo mjesto treba držati. Kad pokopate moje kosti, nemojte napuštati Ilok!'
Ponos je i čast u naslijeđu imati ove riječi apostola Europe sv. Ivana Kapistrana, ali istovremeno i zavjetna obveza Iločana da štuju njegovu svetost i osobnost. U želji da ostavi trajni pečat katoličanstva i franjevačkog reda na granici istoka i zapada, Kapistran je došao umrijeti upravo u samostan i crkvu koji ovdje u Iloku ponosno stoje ponad Dunava, između čvrstih zidina tvrđave kralja Bosne - Nikole Iločkog.
Franjevci u Iloku prvi put se spominju u 14. stoljeću kada vojvoda Ugrin podiže i crkvu. Na čast i slavu svetog Ivana Kapistrana, nakon njegove smrti, produžio ju je i obnovio upravo kralj Nikola. Kapistran je svetim proglašen 1690. godine, a ćelija-kapelica u kojoj je bolovao i umro 1456. očuvana je u prvotnom stanju. Danas je posjećuju hodočasnici i znatiželjnici te u njoj pronalaze duhovnu snagu i vjeru kojom zrače i čitava crkva i samostan. I nekada su se umirućem Kapistranu dolazili pokloniti brojni uglednici i obični pučani, tu su se počela događati prva čudesna ozdravljenja i nastavila se nakon smrti na njegovu grobu. O tome postoji i pisano svjedočanstvo „Čudesa Ivana Kapistrana“ u kojem je opisano 100 takvih događaja. Ovaj tekst čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Parizu, a još par originalnih primjerka nalazi se u Rimu i Vatikanu. Kopije njegovih osobnih rukopisa čuvaju se u iločkoj samostanskoj knjižnici. Uz crkvu naslonjen samostan građen je i obnavljan u više navrata u razdoblju od 14. - 20. stoljeća. Zadnje stilske izmjene i obnovu vodio je Herman Bolle i to u neogotskom stilu sličnom onome koji je primijenio i na zagrebačkoj katedrali. Tijekom Domovinskog rata i progonstva crkva je u nekoliko navrata raketirana i minirana.
Obavezno posjetite kulu u sklopu samostana i doživite Ilok iz druge perspektive, jer se kroz prozore kule, s visine od 100 metara, pruža vrlo atraktivan pogled na okolicu.
Saznajte više o posebnostima Kapistrana, crkve i Iloka na licu mjesta. Grupni i pojedinačni posjeti uz prethodnu najavu (prednji dio crkve ju uglavnom otvoren, ali dogodi se i da nije).Ulaznica nema.dobrovoljni prilozi u škrabice ili sakristiju su dobrodošli.
Obilazak moguć samostalno i uz vodstvo i tumačenje vodiča ili franjevaca domaćina.

Kontakt telefon u crkvi: (032) 590 073 / 590 078. Vodiči putem t.agencija ili info upit u ured Turističke zajednice (032 590 020).

https://www.youtube.com/watch?v=6zJt-nOtANM

Raspored misa:
Radni dan: 7h i 18.30h
Nedjelja i blagdan: 7h, 10h i 18.30h